Dr. Gál András Levente

Dr. Gál András Levente

a Digitális Jólét Program szakmai vezetője

A 100 magyar digitális fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent köszöntője:

Tisztelt Olvasó!

Nem kérdés, hogy a jövőnket, Magyarország, a magyar gazdaság növekedését digitalizációra, kutatás-fejlesztésre, innovációra és a messze földön híres hazai szellemi tőkére kell építenünk. Aki lemarad, kimarad, aki nem tud lépést tartani a korral, az nem lesz versenyképes. Az előttünk álló évek legnagyobb gazdaságfejlesztési programját pedig a digitalizáció jelenti, amely a sikeresség és gyarapodás egyik legfontosabb eszköze.

A Magyarország kormánya által több mint öt esztendeje indított, a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program a következő években is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy Magyarország minél felkészültebb legyen az elkerülhetetlen digitális átalakulásra. A DJP keretében meghozott intézkedések nem csupán az innovatív megoldásokra irányulnak, hanem arra is, hogy minél hatékonyabban és példamutató módon ellensúlyozzák és visszaszorítsák a felmerülő kockázatokat. Ennek szellemében készültek el a következő évek digitális fejlesztési irányait meghatározó stratégiák, köztük az informatikai vállalkozások exportfeltételeinek javítását célzó Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiája (DES), valamint az innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező startup vállalkozások létrejöttét és fejlődését támogató Magyarország Digitális Startup Stratégiája (DSS) is. A DES fő céljaként a magas hozzáadott értékű digitális termékek intenzív exportjának növelését tűzte ki maga elé, vagyis a stratégiában meghatározott szempontoknak megfelelő digitális megoldások és az azokat előállító, használó informatikai kkv-k külpiaci megjelenését és exporttevékenységét hivatott támogatni. A DJP hasonló módon a startup vállalkozások támogatását is egyik fő prioritásaként kezeli, így a DSS alapvető célja, hogy biztosítsa a startup ökoszisztéma kiegyensúlyozott fejlődését a vállalkozószellem, a vállalkozói kompetenciák megerősítésével, illetve a támogató üzleti környezet fejlesztésével és a finanszírozási források célzott elérhetővé tételével.

A digitális transzformációban rejlő innovációk, az 5G, a Big Data, az automatizáció, a mesterséges intelligencia, a robotika és az infokommunikáció kikerülhetetlenül és alapvetően írják át életünket. A magyarországi innovációk pedig ékes bizonyítékai annak, hogy erre az elkerülhetetlen átalakulásra Magyarország már felkészült, a hazai digitalizációs ökoszisztéma szereplői a változást nem problémaként, hanem a fejlődés és gyarapodás lehetőségeként látják.

Hiszem, hogy a jövő hazai innovációival Magyarország Európa élvonalába kerülhet és a digitalizáció nyertesévé válhat!