Hegedüs Éva

Hegedüs Éva

a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója

A 100 magyar digitális fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent írása:

Tisztelt Olvasó!

Rendkívüli időszakot élünk át, amely nemcsak a jelenben van nagy hatással az ország gazdaságára és mindannyiunk életére, a munkától a bevásárláson át a szórakozásig, pihenésig, de egyértelműen kihat a jövőnkre is.

A pandémia egyik fontos következménye az innovációs ütem elképesztő felgyorsulása. Fél év alatt értek be olyan fejlesztések, amelyek korábban évekig tartottak. Gondoljunk csak a világjárvány megfékezéséhez szükséges vakcinák fejlesztésének példa nélküli tempójára és az egészségügyi innovációk általános térnyerésére.

Számos további iparág példáját lehetne említeni, ahol mélyreható változások történtek. Sajnálatosan sok hagyományos vállalkozás élt át nehézségeket ebben az időszakban, de akik képesek voltak legalább részben digitálisan működni, enyhíteni tudták az elszenvedett károkat.

A technológiai vállalatok körében szintén nagy átalakulások zajlottak le. Látványosan előretörtek azok a startupok és más innovatív cégek, amelyek válaszokat tudtak adni az égető kérdésekre, és élhetőbbé tudták tenni megváltozott mindennapjainkat, vagy megoldásaikkal a biztonságunkat, egészségünket szolgálták. Egyes cégek szinte az ismeretlenségből emelkedtek így nemzetközileg ismert szolgáltatókká.

A bankszektor sem maradt érintetlen, amely a pénzügyi szolgáltatások digitalizációjának felgyorsításával válaszolt a kihívásokra. A korábbi években már sok szó esett arról, hogy a pénzügyi szektornak is élni kell a fejlődés biztosította lehetőségekkel, és számos pénzintézet komoly lépéseket is tett ebbe az irányba. A fizikai kontaktusok korlátozásának kényszere azonban nemcsak a bankok fejlesztési tempóját gyorsította fel, de évekkel mozdította előre a digitális banki szolgáltatások elfogadottságát a korábban kevésbé nyitott ügyfélkörben is. Hirtelen tömegesen jelent meg az igény többek között a biztonságos és gyors, készpénzmentes bolti és online fizetési megoldásokra.

A digitális innováció a fenntartható növekedés kulcsa is egyben, a fejlesztések a jövő generációinak biztonságát, élhető környezetét szolgálják. Ennek a lehetőségnek a kihasználásához azonban változnia kell a gondolkodásmódnak, az emberiségnek jóval együttműködőbbé, önzetlenebbé kell válnia ahhoz, hogy a kitűzött célokat elérhessük.

Ezt a szemléletváltást segítik az olyan kiadványok is, mint amelyet most tart kezében a Kedves Olvasó. Lapjain számos olyan magyar digitális innovációval találkozhat, amelyek inspirálhatják használatukat, sőt, akár a fejlesztésükbe való bekapcsolódást is.