Jakab Roland

Jakab Roland

a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke

A 100 magyar digitális fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent írása:

Tisztelt Olvasó!

A digitális gazdaság egyre nagyobb szerepet játszik Magyarországon: a GDP 25 százalékát teszi ki, míg a foglalkoztatottak mintegy 20 százalékának biztosít munkát. Ezek a számok is alátámasztják, hogy a legmodernebb technológiát alkalmazó és fejlesztő ágazatokban igazán pezsgő élet folyik.

A hazai csapásirányok természetes módon illeszkednek a globális trendekbe, ahol az 5G és a mesterséges intelligencia (MI) diktálja a tempót. Az élményeken alapuló gazdaság, azaz az ’experience economy’ teljesen új koordinátarendszerbe helyezi az ügyféligényeket, és mintegy megágyaz az érzékelésen alapuló következő generációs megoldásoknak, az ’internet of senses’ alkalmazásainak.

A járványhelyzet ezt az eleve nyaktörő sebességgel száguldó digitalizációs fejlődést kapcsolta még magasabb fokozatba. A pandémia villámgyors újításokat követelt meg az élet szinte minden területén, amivel szakértők szerint legalább öt évet ugrottunk előre. A válságra adott válaszként szervezett Hack The Crisis elnevezésű hackathon nagyszerű példája volt annak, hogy idehaza is milyen sok kiváló szakemberre támaszkodhatunk.

Ennél is beszédesebb a tavalyi év 100 legjobb magyar találmányát egybegyűjtő jelen kötet. A hazai feltalálók ismét bebizonyították, hogy nem mennek a szomszédba ötletekért. Ennek jegyében tettek le az asztalra olyan megoldásokat, amelyek a technológia széles spektrumában fogják hadra a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia, a robotika vagy az intelligens gyártás előnyeit.

Ezen innovációk közös ismérve, hogy működésük során nagy bizonyossággal rengeteg adat keletkezik. Márpedig az adatgazdaság beindítása ma az egyik legfontosabb feladat, és ez az egyik célkitűzése Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiájának, amelyet a Digitális Jólét Program keretében létrejött MI Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen alkotott meg. Tízéves távlatban csak az MI-alapú alkalmazások megfelelő bevezetése mintegy 15 százalékos GDP-növekedést tartogat, ami – tekintettel az MI horizontális jellegére – a teljes gazdaságnak óriási lökést adhat.

A digitalizációban rejlő előnyök széles körű kihasználásában az innovációs keretfeltételek javítása mellett az alkotóerőnek is hatalmas szerepe van. A fejlődést ugyanis mindig azok a briliáns elmék hajtják, akik nem ismernek lehetetlent, és kreativitásukkal, találmányaikkal másokat is inspirálnak. Az e kiadványban szereplő sikertörténetek pont ilyenek. Amíg ilyen honfitársaink vannak, addig, úgy vélem, bizakodva tekinthetünk a jövőbe.