A 100 magyar digitális fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent írása:

Tisztelt Olvasó!

„A természet hatalmas, az ember parányi.” Szentgyörgyi Albert szavai soha nem voltak annyira aktuálisak, mint ma. A világjárvány minden eddiginél jobban rávilágított ugyanis arra, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaink körültekintőbb felhasználása, a fenntartható gazdaság megteremtése, az alázatos viszonyulás a természethez a jövő záloga.

Biztató fejlemény, hogy számos gazdasági ágazatban folyamatosan növekszik a fenntartható fejlődést támogató beruházások száma és volumene. A fenntarthatósági technológiák piaca a 2020-as 11,2 milliárd dollárról 2025-re globálisan 36,6 milliárd dollárra nőhet. Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodásban felállított célok elérésére tett törekvések világszerte 12 milliárd dollár értékű piaci lehetőséget nyithatnak meg. A klímaváltozás elleni fellépés 2030-ra közel 26 milliárd dolláros megtakarítást tud globálisan eredményezni. De hazánknak sincs oka szégyenre: a magyar nemzetgazdaság fenntarthatósággal összefüggő ráfordításai ma már meghaladják az évi 700 milliárd forintot!

Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarország birtokában van azoknak a komparatív előnyöknek, amelyek kulcsfontosságúak a fenntarthatósági fordulat megteremtéséhez. A gazdaság élénkítéséhez azonban elengedhetetlen, hogy ágazatonként feltérképezzük és tágabb körben megismertessük azokat a hazai vállalatokat, amelyek képesek az előttünk álló környezeti kihívásokat beazonosítani, az azok által teremtett lehetőségeket felismerni és kiaknázni.

Az évszázadok során felhalmozott tudás és szakértelem révén Magyarország jelentősen növelte alkalmazkodóképességét. A globális trendek szem előtt tartása hozzájárul az ország termelő- és munkahelyteremtő képességének javulásához, valamint a hazai tulajdonú vagy magyarországi székhellyel rendelkező vállalatok exporttevékenységének fokozásához. Elengedhetetlen tehát, hogy a fenntarthatósági fordulat környezeti és társadalmi hasznán kívül felismerjük a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás gazdasági előnyeit is. Az e célok megvalósítása felé vezető úton létfontosságú az innovatív és digitális megoldások fejlesztése, azok magas színvonalon és globálisan történő alkalmazása.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett 2021. november végén–december elején megrendezésre kerülő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó kiemelt célja, hogy e fordulat sikeréhez konkrét, mindenki számára elérhető megoldásokat mutasson be, valamint pozitív perspektívát vázoljon fel a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

Mint a Planet Budapest 2021, úgy jelen kiadvány célja is, hogy az innovatív magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak bemutatásán keresztül cselekvésre ösztönözzön, és irányt adjon a mindennapi élettel kapcsolatos szemléletünkben.