Lepsényi István

Lepsényi István

a MÁV Zrt. elnöke, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció 2024 című kiadványban megjelent védnöki köszöntője:

Tisztelt Olvasó!

Az energiagazdaság két egymás ellen dolgozó hatással szembesül: egyrészt a népesség- és gazdasági növekedés miatt egyre hatalmasabb energiaigénnyel, másrészt az emberiség jövőjét fenyegető klímaváltozással. Mára már mindenki belátja, az emberiség által előidézett folyamat nem folytatható, az évmilliók alatt képződött fosszilis szénhidrogén elégetése, a kémiailag kötött szén-dioxid kiszabadítása és akkumulációja a légkörben előbb-utóbb az emberi élet számára elviselhetetlen klímafelmelegedéshez vezet.
Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás által 2050-ig kitűzött klímacélok eléréséhez, vagyis hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése jóval 2 °C alatt maradjon, rendkívül fontos változásokat kell a gazdaság minden területén végrehajtani. A kijelölt célokat tudjuk, de a megújuló energia emelkedő részaránya az energiaellátásban, azaz a nap-, víz- és szélerőből származó elektromos áram integrálása a meglévő elektromosáram-hálózatba és a különböző iparágakba nem egyszerű feladat. Olyan egyedi és új megközelítésű technológiákra van ehhez szükség, amely további karbonlábnyom terhelése nélkül ezeket a célokat mielőbb eléri. Olyan megoldásokra, amelyek teljesen új utakat és lehetőségeket mutatnak számunkra, új megközelítéseket és szemléletmódot indukálnak bennünk. Csak egy példa: 150 éve természetesnek tartjuk, hogy a járműveket belső égésű motorok hajtják meg. Az elmúlt 120 évben ezek a járművek lényegében nem változtak meg. Van egy fosszilis energiával meghajtott motor a kapcsolódó hajtásrendszerrel. Azzal, hogy az elektromosság belépett a járműgyártásba, és azzal, hogy az elektromos motorhoz szükséges elektromosságot mára már egy hidrogéncella szolgáltatja, óriási változások következtek be, amelyek meg kell, hogy változtassák az emberek gondolkodásmódját, hozzáállását.
Azok az emberek, kiváló kutatók, fejlesztők és eredményes gazdasági társaságok, akik/amelyek e kiadványban szerepelnek, éppen ebben a szándékunkban, a jövőnk megtervezésében segítenek minket. Egy nagy hatalommal rendelkező csoport. Hiszen ők azok, akik tudásukkal, munkájukkal és elkötelezettségükkel nemcsak jelentős szerepet vállalnak a világ fejlődésében, de megoldást és irányt mutatnak számunkra az emberiség fennmaradását biztosító küzdelemben.

Lepsényi István
a MÁV Zrt. elnöke, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadványban megjelent védnöki köszöntője:

„Soha ne add fel az álmod, csak azért, mert időbe kerül elérni! Az az idő mindenképpen elmúlik.”

Ahogyan azt Jules Verne, a „képzelet varázslója” írta egy különleges utazásról szóló művében: „Amit az egyik ember el tud képzelni, egy másik egy nap megvalósítja.” Azok az emberek, kiváló kutatók, fejlesztők és eredményes gazdasági társaságok, akik és amelyek e kiadványban szerepelnek, ilyen megvalósítók. Nagy hatalommal rendelkező csoport. Hiszen ők azok, akik tudásukkal, munkájukkal és elkötelezettségükkel nemcsak jelentős szerepet vállalnak a világ fejlődésében, de katalizátorként is szolgálnak Magyarország gazdaságában.

Kiemelkedő magyar találmányok születtek és születnek, világviszonylatban feltalálóink, innovátoraink a világ élvonalában voltak és vannak ma is. Viszont az elmúlt évtizedekben kevés találmány és feltaláló maradt meg és fejlődhetett hazai körülmények között. Meg kell hát alkotnunk azt a közeget, amely az innovációs teljesítményt egy új szinten segíti, amelyet megérdemelnek a hazai találmányok és azok megalkotói, kigondolói.

Sikeres innovációról és találmányról akkor beszélhetünk, amikor a minőségi változásra való törekvés a gyakorlatban is realizálódó eredményhez vezet.

Ma már a továbblépés egyik korlátjává váltak azok a szabályozási és kutatási folyamatok, amelyek néhány éve még megfelelőek voltak. Mára gyorsabb és hatékonyabb, a találmányokat direkt lépésekkel támogató rendszerek kellenek. Ne egyszerűen inkubáljuk az ötletet, és utána értékesítsünk egy startup-ot, hanem a megjelenő ötlet kerüljön a termékbe, sikeres hazai termékké váljon, és azt adjuk el, jusson ki a hazai és nemzetközi piacra. Vagyis hogy az innováció olyan folyamat legyen, amelynek végeredménye nemcsak egy találmány vagy újítás, hanem gazdasági értelemben vett piaci siker is. A VALOR célja, hogy a nemzetközi szinten is kimagasló magyar kreativitást felhasználva minél több magas hozzáadott értékű és innovációs tartalmú termék gyártása kezdődhessen meg hazánkban. Hisszük, hogy az innováció, a fenntartható növekedés és a magyar gazdaság versenyképességének emelése egymástól el nem választható folyamatok. Mindannyian a jövő alakításának részesei vagyunk és azt akarjuk, hogy Magyarország az innovatív technológiák fejlesztésére, tesztelésére és elindítására ideális hely legyen, ahol a hazai kutatás-fejlesztés, a magyar találmányok, innovációs újítások egyre nagyobb szerepet játszanak a gazdasági növekedésben. Mert, ahogyan azt a mondás tartja: „Nem várhatunk sikert a holnaptól, ha nem érünk el haladást azokkal az eszközökkel, amelyek már ma is a rendelkezésünkre állnak.”

Lepsényi István
a VALOR HUNGARIAE Zrt. vezérigazgatója