Bolyki Bence

Bolyki Bence

az Agroinform Média Kft. ügyvezetője

A 100 magyar agrár innováció 2022 című kiadványban megjelent írása:

 A precíziós gazdálkodás új szintre emeli a mezőgazdaságot

Az Agroinform mezőgazdasági hírportál immár 17 éve támogatja a magyar gazdákat abban, hogy versenyképesek maradhassanak, értesüljenek a legfontosabb trendekről, innovációkról, támogatási lehetőségekről.

A tájékozódás azonban lassan nem csak azért fontos, hogy még jövedelmezőbb legyen a gazdálkodás, hiszen a folyamatosan változó klíma, a kiszámíthatatlanná váló időjárás, az egyre szigorúbb, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó előírások és a világpiaci folyamatok alakulása miatt egyre nehezebb a rutinok alapján megbízhatóan jövedelmező mezőgazdasági termelést folytatni. Létkérdéssé válik, hogy mennyi műtrágyát, mennyi növényvédő szert alkalmazunk, milyen pontosan, mennyi traktorfordulóval végezzük az egyes agrotechnikai feladatokat.

A jövedelmezőségnek sok összetevője van, az egyik legfontosabb talán az, hogy a rendelkezésre álló innovációt milyen mértékig vagyunk képesek felhasználni, beépíteni a napi gyakorlatba.

Ha visszatekintünk az utóbbi évek innovációira, olyan termékek és szolgáltatások jelentek meg, amelyeket néhány évvel ezelőtt még csak szakmai érdekességként tartottunk nyilván. Hírt adtunk már elektromos meghajtású erőgépekről, gyümölcsszedő robotokról, műholdakkal összekapcsolt, távvezérelt mezőgazdasági munkagépekről.

Hamarosan a növényvédelmet fogjuk teljesen új szemüvegen keresztül látni, hiszen elkészültek a jogszabályi keretei a drónokkal végzett növényvédelmi kezelésnek. Ma már arra is lehetőség van, hogy egy okostelefonos applikáción keresztül szolgáltassunk adatokat a gazdálkodásunkról a tábla széléről.

Nagy lépésnek számít az is, hogy a mezőgazdasági erőgépek beszerzéséhez a precíziós pályázatban már precíziós szolgáltatások igénybevétele is kötődik, így ösztönözve a rendelkezésre álló modern mezőgazdasági, agrometeorológiai, talajvizsgálati és adatelemzési megoldások alkalmazását.

Az innovációk megismerése és a gyakorlatban való alkalmazása között azonban hatalmas lehet a szakadék. Szerintünk ez nem áthidalhatatlan, ezért a partnereinkkel folyamatosan azon dolgozunk, hogy a gazdákhoz a lehető legtöbb információ eljusson, de nemcsak száraz tananyagként, hanem gyakorlatba illeszthető tudásként.

Az Agroinform.hu portálon percről percre frissülnek híreink, a fórumokban több száz gazdálkodó cserél véleményt nap mint nap, a piactéren pedig bárki megtalálhatja a lehetőségeihez, céljaihoz legmegfelelőbb gépet vagy szolgáltatást. Szakmai rendezvényekkel teremtünk lehetőséget arra, hogy a kérdések ne maradjanak megválaszolatlanul.

A digitalizáció a mindennapok része. A hétköznapokban a digitális megoldások egyszerűen kényelmesebbé teszik az életünket, a mezőgazdaságban viszont ennél jóval nagyobb hasznot remélhetünk tőlük: nagyobb termésbiztonságot, jövedelmezőbb gazdálkodást, tervek szerint gazdálkodó és emiatt talán nyugodtabb gazdát.