Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas

az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadványban megjelent írása:

Innováció az örökségünk

Magyarország hosszú és eredményekben gazdag múltra tekinthet vissza az innováció területén. Az innováció az örökségünk. Számtalan forradalmi megoldásunkat, találmányunkat ismerik és tisztelik szerte a világon, elég, ha csak a színes tévére, Neumann számítógépére, a transzformátorra, Jedlik dinamójára, a Puskás-féle telefonközpontra vagy a C-vitaminra gondolunk.

Valahol azonban kialudt a tűz, és Európa hátrahagyott minket. Az elmúlt években viszont tudatosult bennünk, hogy az innováció hosszútávú versenyképességünk kulcsa, és lehetőséget adhat arra, hogy kiemelkedjünk a kiélezett verseny jellemezte régiónkból.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara hosszú ideje hangsúlyozza az innováció fontosságát, így üdvözöljük a kormány új gazdasági stratégiáját, amely hazánkat gyártási központból a magas hozzáadott értékű fejlesztés és termelés irányába mozdítja el, hogy a jövőben regionális innovációs központtá válhassunk. Az innovációs beruházások száma és értéke évről évre növekszik, köszönhetően a vállalatok növekvő K+F ráfordításának, az állami támogatásoknak és az uniós pályázatoknak. De sokat kell még tennünk! Az első lépés az innováció megfelelő anyagi támogatása, különös tekintettel a felsőoktatási intézmények és a cégek közötti együttműködések serkentésére. A közös projektek során az egyetemek megerősíthetik ipari kapcsolataikat, modern infrastruktúrához, adatokhoz, tudásanyaghoz juthatnak, és szakértőkkel dolgozhatnak együtt valós problémákon.

Ma hazánkban az innovációt elsősorban multinacionális vállalatok hajtják, de rendkívül fontos az innovációs kultúra újbóli létrehozása az egész ellátási láncban, különösen a kkv-k és a vidéki vállalkozások körében. Mivel ezek a vállalatok a GDP több mint felét adják, és a munkavállalók nagy részét foglalkoztatják, az erős kkv-szektor alapvető fontosságú a gazdaság hosszútávú sikere szempontjából. Támogatnunk kell őket a modernizálásban és az új technológiák elsajátításában, hogy növelhessék innovációs képességüket és ezáltal a versenyképességüket is. A startupok fontosságának hangsúlyozásáról sem feledkezhetünk meg. Ezek a cégek a munkahelyteremtés és a vállalkozói szellem előmozdítása mellett gyakran vezetnek be új technológiákat, továbbá megoldásokat kínálnak egyedi problémákra. Az innovatív szellem életre keltése érdekében népszerűsíteni kell a fiatalok körében az MTMI, azaz műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai tantárgyakat, továbbá ösztönöznünk kell a diákokat – különösen a lányokat –, hogy kezdjenek karriert ezeken a területeken. A szakemberek és kutatók számának növelésével megoldást kínálunk a munkaerőpiac egyik legégetőbb kérdésére is. A cégeknek azonban szerepet kell vállalniuk a munkaerő következő generációjának felkészítésében és képzésében, akik rendelkeznek azzal a tudással és azokkal a készségekkel, amelyek szükségesek az innovációs és kutatói tevékenység folytatásához, illetve a mai dinamikusan változó munkaerőpiacon való boldoguláshoz. Az innováció akkor virágozhat fel hazánkban, ha kihasználjuk a digitális forradalom nyújtotta új technológiákat – mint a mesterséges intelligenciát –, amelyek óriási lehetőségeket kínálnak új termékek gyártására, új szolgáltatások bevezetésére, új üzleti modellek létrehozására és meglévő folyamataink optimalizálására.

Az innováció összetett folyamat. Kitartást, merészséget, új és nyitott szemléletet kíván. Kockázatot hordoz magában, és sok időt, erőfeszítést vehet igénybe, de manapság nélkülözhetetlen a gazdaság növekedéséhez és a nemzetközi versenyképesség javításához. Az innováció az örökségünk, és ideje, hogy ismét felnőjünk a feladathoz!