Dr. Goldfárth József

Dr. Goldfárth József

a MOL-Csoport Csoportszintű Olajipari Vegyianyagok és Technológiák vezetője

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció 2024 című kiadványban megjelent írása:

Híd a tudomány és a vállalatok között

Az innovációnak az emberiség történetében mindig is óriási szerepe volt, de most különösen, mivel az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó fenntarthatósági problémák a társadalmat, a vállalatokat és a kormányokat soha nem látott kihívások elé állítják. Ezért a jelenkorban nem feltétlenül a technológiai fejlődés vagy a piaci versenyképesség az innováció elsődleges célja, hanem gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy az emberiség fennmaradása a tét.
Globális kihívásokkal állunk szemben, ezért a vállalatoknak is fel kellett ismerniük, hogy a saját versenyképességüket szolgáló egyedi megoldások mellett sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a mindenkit érintő problémákra, melyeket csak közösen, interdiszciplináris együttműködésben, nyílt innovációs tevékenységgel tudunk megoldani. Minél több vállalat tud alkalmazni egy adott innovációt, annál nagyobb annak a globális jelentősége és pozitív hatása.
A nyílt innováció – mely a kooperációt, a közös cél elérését támogató összefogást serkenti nemcsak a társadalmi szférák, de a gazdasági szektorok, sőt, alkalmanként akár a versenytársak között is – új dimenziókat nyit a tudományos eredmények hasznosítására. Felértékelődik a tudás, mely már nem csupán egy adott tudományterületen képvisel értéket, hanem globális kihívásokra nyújt komplex megoldást.
A kutatás-fejlesztés és innováció területén ez a paradigmaváltás teszi lehetővé, hogy egy adott társadalmi vagy környezeti kihívás mentén találkozzon az egyetemi tudásbázis az ipari értéklánc képviselőivel, és közösen hozzanak létre a társadalom számára hasznos, ugyanakkor piaci értékkel bíró fejlesztéseket.
A MOL és a Pannon Egyetem által közösen alapított Circular Economy Science Park Zrt. célja körforgásos gazdasági tudás- és technológiai központként szolgálni a hazai és regionális fenntarthatósági stratégiák megvalósítását. A Pannon Egyetem és más hazai egyetemek tudományos-szakmai bázisára, kutatói kompetenciáira alapozva, a MOL üzleti igényeire és ipari menedzsment képességeire építve ezen megoldásokhoz vezető technológiai fejlesztéseket igyekszünk felkarolni és azokat a piacra bevezetni.
A Science Park hidat képez a tudomány és a vállalatok között azzal, hogy a technológiatranszfer, az ipari alkalmazhatóság az elsődleges feladata: a tudásból piaci értéket képezni. A globális kihívások kulcsterületei, melyekre ez a tudományos-innovációs ökoszisztéma megoldást keres: a körforgásos gazdaság, hidrogéngazdaság, az akkumulátor-értéklánc, valamint a vízkezelés.
Azért alapítottuk ezt a technológiai és innovációs szervezetet, hogy ezzel járuljunk hozzá országunk fenntartható energiaátmenetéhez. Küldetésünk ezt támogató partnerségeket létrehozni.
A dekarbonizációs törekvések kapcsán a 100 Magyar Energia és Klíma Innováció megjelenése nagyon időszerű, szívből ajánlom az olvasónak ezt a rendkívül színvonalas kiadványt, mely szintén hozzájárul az innovációs ökoszisztéma építéséhez, a szereplők összekapcsolásához.