Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid

a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese

100 magyar agrár innováció 2022

A 100 magyar agrár innováció 2022 című kiadványban megjelent írása:

Innovációs bumm a hűtőnkben

Amikor az innováció szót halljuk, sokaknak első pillanatban leginkább az űrkutatás vagy valamiféle ipari újítás jelenik meg képként a szeme előtt. Még csak nagyon keveseknek sejlik fel ilyenkor, hogy e terület leginkább fejlődő és perspektivikus ága az agrárium és az élelmiszer-előállítás lehet.

Ha jobban belegondolunk, az elmúlt évtizedekben a népesség növekedésével és a klímaváltozással száz- vagy ezerszám jelentek meg olyan új megoldások, amelyek az élelmiszer-termelés, az élelmiszer-biztonság, de tovább megyek, az élelmezésbiztonság területét érintik. Az előbb említett kihívásokra innováció nélkül mára már lehetetlen választ adni. Olyannyira, hogy a trend sokszor már megfordult, azaz az ipari innovációk az agrárium felé áramlanak, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gyakran már kísérleti telepévé válik az újító gondolatoknak. Az a fejlődés, ami az elmúlt időszakban bekövetkezett, exponenciális görbét ír le, amiből nem nehéz következtetni arra, hogy ezek a folyamatok a jövőben is folytatódni fognak.

Az emberi élet minősége itt a Földön – de most már bátran mondhatjuk: a Földön kívül is – döntően függ majd a mezőgazdaságban, illetve élelmiszer-előállításban részt vevő kutatóktól, fejlesztőktől és innovátoroktól. És hogy ez milyen sebességgel fog bekövetkezni, azaz a termelésben milyen gyorsan jelennek meg ezek a megoldások, azt sokszor nemcsak a belső tényezők, hanem az ezeket az ágazatokat körülvevő környezet is jelentősen befolyásolja. Egy spirálba kerültünk, amikor is minél több élelmiszert minél jobb minőségben és minél hatékonyabb módon kell tudnunk előállítani.

Mindezek miatt bátran állíthatjuk, hogy az innovációk meghatározó és jelentős területe már most is az agrárium, és ez a jövőben csak fokozódni fog. A napjainkat sújtó környezeti és társadalmi válságok hatósugara még inkább a biztonságos és fenntartható élelmiszer-előállítás irányába hat. Az innovációs tevékenység már rég nem önmagában értelmezhető, annak súlya és értéke egyre inkább nemcsak pénzügyi, hanem társadalmi téren is jelentkezik.

Talán e sorok elolvasása után, amikor az innováció szót hallja valaki, akkor egyre gyakrabban a mezőgazdasághoz kötődő önvezető járművek, magas genetikai értéket képviselő növények és állatok, vagy eddig ismeretlen technológiák jelennek majd meg a gondolataiban. Mindamellett, hogy a mindennapi életünkben is, a saját hűtőnket kinyitva szembesülhetünk az élelmiszeriparban jelen lévő innovációs „bummal”.