Holán Balázs

Holán Balázs

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke

100 magyar agrár innováció 2022

A 100 magyar agrár innováció 2022 című kiadványban megjelent írása:

Digitalizációval a szektor fejlődéséért

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció, ami elengedhetetlen az ágazat szereplőinek versenyképességéhez. Általánosságban azonban elmondható, hogy jelenleg a magyar agrárium digitalizációja alacsonyabb szintű és főleg elmarad attól a szinttől, amelyre a magyar kreativitás alapján hivatott lenne. Ugyanakkor van egy olyan szűk gazdálkodói réteg – jellemzően a közepes és nagyobb gazdaságok között –, amely már régebben ráébredt a digitalizációban rejlő lehetőségekre. Egy 2021-es hazai felmérés alapján egyre több gazda ismeri fel, hogy mekkora költségcsökkentés érhető el a legfejlettebb digitális technológiák használatával, legyen szó például növényvédő szerek célzott kijuttatásáról vagy önvezető mezőgazdasági gépekről. A gazdák jelentős része ezért már korábban belefogott, illetve tervezi a legmodernebb termelési eszközök és módszerek bevezetését.

A következő időszak nemcsak a gazdálkodók számára hoz jelentős változásokat, de a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység is élénkülni fog az agrárium tekintetében.

A hazai agrárgazdaság képviselőjeként, a kamara a digitalizáció terén is támogatja tagjait, és a NAK TechLab programjával eredményesen dolgozik az innovatív megoldások agráriumba csatornázásán. A NAK TechLab célja, hogy segítse a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje az innovatív megoldásokat.

A kamara agrár startup programja egyedülálló kezdeményezés, elengedhetetlen eszköze a szektor hosszú távú működésének. A program hatására olyan agrár startup ökoszisztéma alakult ki, amely hatékonyan hozza össze a nagyvállalatokat, a fiatal fejlesztőket, az agrárszakembereket. Ennek a hármas együttműködésnek az eredményeképpen a piac és a szakma által validált, modern és versenyképes megoldások kerülnek a gazdálkodók elé. A program egyik fő célkitűzése, hogy a gazdálkodók minél hamarabb több olyan digitális megoldással és új típusú fejlesztéssekkel találkozzanak, melyek növelik a hatékonyságukat.

A NAK TechLab módszertanának lényege, hogy a kamarával kapcsolatban álló vállalatok, gazdálkodók révén összegyűjti az agrárium legégetőbb problémáit, erre pedig startup megoldásokat toboroz, melyeket agrárszakmai és üzleti mentorálással karöltve segít piacra.

A program fő célja, hogy a startupoknak Magyarországon legyen az első ügyfelük, és itt érjék el első üzleti sikereiket, ezáltal a hazai agrárium profitálhasson először a megoldásaik révén.