Katona Bence

Katona Bence

a Hivantures Zrt. vezérigazgatója

100 magyar találmány és fejlesztés 2021

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent írása:

A felforgató kreativitás

Az innováció a gazdasági haladás mozgatórugója, amelyből fogyasztók, vállalatok és a gazdaság egésze profitál. Közgazdasági értelemben az innováció olyan ötletek és technológiák fejlesztését és alkalmazását takarja, amelyek javítják az áruk és szolgáltatások minőségét, biztosítják azok hatékonyabb előállítását, ezáltal kényelmesebbé és jobbá teszik életünket. Klasszikus példa a gőzgéptechnológia fejlődése a 18. században. A gőzgépek alkalmazása tette lehetővé a tömeggyártást, illetve általa válhatott a vasúti közlekedés is jóval gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá. Hasonlóan korszakalkotónak bizonyult az utóbbi évtizedekben zajló információs és technológiai forradalom, ami a mai napig diszruptívan hat a hagyományos iparágakra, teljesen felforgatva azokat.

Az innováció fokozza egy ország gazdasági és technológiai versenyképességét, illetve támogatja a társadalmi kihívások kezelésére irányuló erőfeszítéseit. Az olyan problémákat, mint az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés vagy a túlfogyasztás, nehéz hagyományos módszerekkel megoldani, ezért teljesen új gondolkodásmódra és eszközökre van szükség.

A gazdasági világválság árnyékában megtanultuk, hogy az alkalmazkodóképesség és az innováció komoly versenyelőnyt jelent, legyen szó egy startupról vagy egy nagy múltú iparági titánról. Téteket tenni egy újító ötletre azonban kockázatos, hiszen ez a legkeményebb pálya, ahol évente több millió startup indul el és torpan meg. Hogy ez a csapatra, a piacra, az ügyfelekre vagy a hiányzó kompetenciákra vezethető vissza, örök kérdés marad, hiszen nincs biztos recept.

A Hiventuresnél azt tűztük ki célul, hogy azok mellé a kreatív elmék mellé állunk, akik ötletükkel és kitartásukkal a hosszútávú gazdasági növekedés zálogai lehetnek. A kockázati tőkének pedig kulcsszerepe van abban, hogy a nagy fejlődési potenciállal rendelkező vállalkozásokat átvezesse a kezdeti nehézségeken egy érettebb életszakaszba, ezáltal katalizálja és gyorsítsa fejlődésüket. Egy startup esetében gyakran egy jókor érkező befektetés jelenti az egyetlen különbséget aközött, hogy rálépnek a sikerhez vezető útra, vagy elbuknak.

Az itt felsorolt vállalkozások mind esélyesek arra, hogy innovatív ötletből sikert kovácsoljanak és a gazdasági növekedés hosszútávú mozgatórugói legyenek. Bízunk benne, hogy a hazai kockázatitőke-befektetőkkel közösen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Magyarország végérvényesen felkerüljön a világ startup térképére.