Bernáth Tamás

Bernáth Tamás

a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója

A  100 legérdekesebb magyar innováció 2018 című kiadványban megjelent írása:

A gazdaságfejlesztés motorjai

Az elektromos meghajtású autók fejlődésével egyre több olyan modell jelenik meg az utakon, melyek nem egyetlen erőforrás erejét „fektetik az útra”, hanem több, egymással összehangolt motor segítségével érik el a kívánt teljesítményt. A gazdaságfejlesztés terén is hasonló a helyzet: egyre nehezebb kijelölni egyetlen ágazatot, egy jó megoldást, amely hosszútávon meghatározó lehet, magával húzva az ország gazdaságát.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) azt tűzte ki célul, hogy a gazdaság minden olyan területén segítse, finanszírozza a vállalkozások fejlődését, melyek képesek eredményeket felmutatni, képesek fejlődni, ugyanakkor a piacon működő pénzintézetektől nem, vagy csak korlátozottan jutnak forrásokhoz. Az MFB stratégiai csoportja olyan megoldásokra törekszik, melyek könnyen alkalmazhatóak speciális igényekkel jelentkező területeken is, többek között olyan iparágakban, melyek kiteljesedése csak a következő években, évtizedekben várható. Az MFB küldetése tehát lehetőségeket keresni és lehetőségeket teremteni – a lehető legszélesebb körben.

Egy fejlesztési bank szemszögéből egyaránt fontos a mikrovállalkozások versenyképességének javítása és a nagyberuházások támogatása, ahogyan a mezőgazdaság és az ipar fejlesztése sem oldható meg sikeresen, ha egymástól elzárt területekként tekintünk rájuk. Együtt, egymás eredményeire építve azonban egy hatékony gazdaság fontos pillérei, vagy inkább motorjai lehetnek. A legerősebb kapocs a területek között nem egyszerűen a források arányos elosztásában, vagy a finanszírozási lehetőségek szélesítésében keresendő: a közös alapot az innovatív megoldások keresése, az eredmények széles körű hasznosítása jelenti.

Az elmúlt időszakban – jelentős részben az MFB és kockázati tőkeprogramját megvalósító leányvállalata, a Hiventures Zrt. közreműködésével – olyan új innovációs ökoszisztéma épült, illetve épül ki Magyarországon, amely képes átfogó segítséget nyújtani az ötlet megszületésétől a nemzetközi piacra lépésig, sőt, még azon is túl. A rendszer kiemelkedő előnye, hogy nem egyetlen pénzintézetre, vagy finanszírozási formára épül, hanem lehetőséget teremt a piac minden szereplőjének a csatlakozásra. Mondhatni, egymás után kapcsolja be azokat a motorokat, melyek a vállalkozások, tágabb értelemben a gazdaság fejlődésének adnak egyre nagyobb lendületet.

Az MFB és csoportjának európai uniós és hazai forrású hitelprogramjai, valamint tőkeprogramjai révén fontos szerepet vállal abban, hogy a kreativitásból innovatív termék váljon, hogy a vállalkozások megkapják azt a támogatást, ami nemzetközi szintű sikereket hozhat. Minden jó ötlet, minden kezdeményező, elkötelezett vállalkozás megérdemli a figyelmet, hiszen egy-egy lépéssel közelebb visznek ahhoz a célhoz, hogy Magyarország a régió és Európa egyik meghatározó innovációs központjává váljon.