Dr. Ágoston Csaba

Dr. Ágoston Csaba

a KSZGYSZ elnöke, környezetvédelmi szakértő

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció 2024 című kiadványban megjelent írása:

Merész, formabontó megoldások kellenek!

Az innováció latin eredetű kifejezés, megújulást vagy magát a megújulás folyamatát jelenti. Napjainkban gyakran találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, sokszor valós tartalmától idegen jelentéstartalommal, vagy valódi jelentés nélkül, egyfajta pozitív hangulatú töltelékszóként.
A „környezetvédelem” – mint tudományág –, vagy a „fenntarthatóság” – mint a gazdasági javak termelésének a természeti környezet folyamataival harmonizáló módja – azonban a szó eredeti értelmében maga is innováció. A természeti környezetünk eredeti, természetes vagy természetközeli állapotának fenntartása gondolkodásmódunk megváltoztatását, mondhatjuk innovációját igényli.
A lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra történő átállás akkor lehet sikeres, ha az adórendszer, a banki hitelezés rendszere is megváltozik, a kitűzött célokhoz alkalmazkodik. A nagy és nemes célok megfogalmazása, a megvalósítás gazdasági és jogi eszközökkel történő ösztönzése azonban önmagában nem elegendő a sikerhez. Eredményesek akkor lehetünk, ha technológiai megoldásaink merész és sokszor formabontó módon megváltoznak.
A technológiai megoldások esetén valódi, műszaki újításokat tartalmazó innovációkra van szükség. Különösen igaz ez az energetika és az energiahatékonyság terén. A gazdasági javak termelésében érintett gazdasági szereplők mellett a lakosság közvetlenül is érintett. Köztudomású tény, hogy a magyar lakásállomány jelentős mértékben elavult, energiapazarló. Az ipari méretű berendezések, eszközök energiahatékonyságának növelése, a lakossági energiapazarlás mérséklése egyaránt igényli új szemléleten alapuló technológiai megoldások alkalmazását.
Fontos, hogy ezek a megoldások nyilvánosságot kapjanak, ezzel is segítve mind szélesebb körben történő elterjedésüket.