Dr. Varga Miklós

Dr. Varga Miklós

Florida Állami Közjegyző, üzleti mentor

100 magyar találmány és fejlesztés 2021

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent írása:

Máshogy látni a világot

Charles Darwin mondta: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

Semmi sem aktuálisabb Darwin szavainál a mai világban, mert olyan gyorsan változik minden, hogy nagyon nehéz követni és felfogni ezt a változást. Új gondolkodásmódra és nyitottságra van szükség ahhoz, hogy ezt a tempót tartani lehessen.

A magyar elme csodálatos, a magyar elme régóta bizonyítja, hogy valamiért képes más módon látni a világot, és olyat alkotni, ami előremutató és innovatív. Az elmúlt 200 év bizonyítja, hogy fantasztikus feltalálók, fejlesztők, kutatók munkái világhírű projektekben valósultak meg.

Hazánk ugyan kicsi más országokhoz képest, de az itt feltalált, fejlesztett technológiák, termékek, esetleg szolgáltatások világhírre tettek szert.

Az elmúlt több mint két évtizedben számos magyar cégnek segítettünk kilépni egy sokkal nagyobb piacra, ami az Amerikai Egyesült Államokat jelenti. A nagyobb lehetőség nagyobb felelősséget is jelent. A piac nagysága, nyitottsága, rugalmassága és az anyagi erőforrások mértéke vonzó üzleti környezetet teremtenek a kezdő és már működő vállalkozásoknak.

Az út, amin végig kell menni, sokszor nehéz és buktatókkal teli. Nem minden lesz siker, de aki képes kitartóan dolgozni a projekten, az eredményes lesz.

Olyan csodás találmányok alakulnak a hétköznapi életünk részeivé, mint a Prezi vagy a Ustream, amit sok millió ember használ. Azokról is érdemes szólni, akik olyan technológiát fejlesztenek, amit a hétköznapi ember nem lát, de használ.

Azokon a piacokon, ahol a fejlesztők megjelennek, óriási a verseny, számos ország élen jár az innovációkban, és a finanszírozás is elérhető lehetőség, ami segíti a megvalósítást. Rengeteg olyan dologgal találja szembe magát a feltaláló, amit nehezen vagy egyáltalán nem tud kezelni. Itt lépünk be, mint mentor közösség, akik szakmai tanácsokkal, kapcsolatokkal, engedélyezési eljárások lebonyolításával segítik a projekt megvalósulását.

Létrehoztuk az ÖTLETBŐLDOLLÁR.com programot, ahol felkészült szakemberek segítenek lépésről lépésre haladni az úton. Felkészítünk mindenkit, aki hozzánk fordul, jogi tájékoztatással, pitch tréninggel, prezentációs oktatással, hogy amikor egy befektetővel tárgyal, sikeres legyen. Sajnos Magyarországon az emberek sokszor bátortalanok és nem hisznek a sikerben. Erre is találtunk megoldást, egy pszichológus segíti a siker elérésében a résztvevőket.

Az elmúlt időszak főleg a digitális technológiák fejlődését hozta, de az orvostudomány, a környezetvédelem és a megújuló energia szektor is óriásit fejlődött. Mivel a digitális fejlesztések exponenciális növekedést mutatnak, nagyon nehéz ezzel lépést tartani. A következő évtized azokat a projekteket fogja előnyben részesíteni, amiket az előbb felsoroltunk. Fel kell készülni egy olyan világra, ahol sok elavult munkakör és munkahely megszűnik, helyükbe ma még ismeretlen technológiák lépnek.

Egy másik idézettel hadd zárjam ezt a néhány gondolatot: „Annyira higgy abban, amit szeretnél elérni, hogy esélye se legyen nem megvalósulni!”