Hőnyi Péter

Hőnyi Péter

a START IT @K&H vezetője

100 magyar találmány és fejlesztés 2021

A 100 magyar találmány és fejlesztés 2021 című kiadványban megjelent írása:

Csak az első lépés a nehéz!

Nehéz az innovációt szavakba foglalni, sokszor túlbonyolítva gondolunk rá, mint valami megfoghatatlan dologra, ami túlszárnyalja a megértésünket, néha pedig alábecsüljük egy újítás mivoltát, az egyszerűsége miatt. Innováció a legnagyobb tech óriások újabb és újabb találmányai, amit legtöbbször a véghasználó már meg sem ért, csak használ, és innováció az is, ha valaki sokéves főzés után egy új hozzávalóval feljavítja a családi receptet.

Amikor belecsöppentem a startupok világába – akik sokszor a kávéjukat sem hajlandóak a megszokott módon lefőzni –, mindez egyszerre zúdult rám, és elveszve éreztem magam, sokszor megkérdőjelezve, hogy valóban ide illek-e, és tudom-e tartani azt a heves tempót, amit ebben a környezetben diktálnak. Már-már kínosan sok idő kellett ahhoz, hogy ezeket ne összességében, hanem részleteiben tudjam nézni, szétválasztva a területeket, a megoldásokat és a munkafolyamatokat, és megértsem, hogy nem egy ördögtől való bonyolult terület, amiben a napjaimat töltöm, csak a megfelelő gondolkodásmódot és hozzáállást igényli.

Ez a gondolkodásmód, az újítás, a bátorság a megszokottól való eltérésre bőven megvan itthon, ezt Rubik Ernő, Neumann János, Szent-Györgyi Albert, Bíró László és még sokan mások már bizonyították a múltban. Őszintén remélem, hogy az itt felsorolt 100 innováció mögött álló elmék közül minél többet tudunk majd a jövőben a fenti impresszív névsorhoz csatolni. Az előttük álló feladat, ami egy ilyen projekt legnehezebb része és a siker másik fele, maga a megvalósítás és skálázás. Ez az innovatív gondolkodásmód mellett a kemény munka és a szerencse keveréke.

Végszóként azoknak üzenném, akik hozzám hasonlóan kicsit ijedten gondolnak erre a területre az elején, és a sok bonyolult innováció és startupok terén elveszettnek érzik magukat, ezáltal inkább elidegenítik ezt a környezetet, anélkül, hogy kipróbálnák magukat, hogy tényleg csak az első lépés a nehéz! A startupok és a mögöttük álló alapítók is sokszor értetlenül állnak egy-egy új probléma vagy feladat előtt, ahol sem a szakértelmükre, sem a tapasztalatukra nem hagyatkozhatnak. Amiért ők mégis sikeresek tudnak lenni, az a fent leírt mentalitás, és hogy nem félnek új dolgokat tanulni, vagy éppen másoktól segítséget kérni.