Kis Barnabás

Kis Barnabás

a HungaroControl Zrt. technológiai igazgatója

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció 2024 című kiadványban megjelent írása:

Használják a kreativitást, nem fog elfogyni!

Darwin elmélete szerint nem a legerősebb és nem is a legintelligensebb faj fog túlélni, hanem az, amelyik a leginkább képes alkalmazkodni a változásokhoz.
A légiközlekedési iparág hagyománytisztelő. Meg kell változnia, hogy az innovációt tisztelje.
Mint a HungaroControl műszaki vezetője úgy látom, hogy minden korábbinál nagyobb kihívás áll a légiforgalmi irányítás előtt. A forgalom volumene és a légtérhelyzet komplexitása folyamatosan nő, az új szereplők – drónok – megjelenése pedig már nem a jövő, hanem a ma megoldandó feladata.
Az iparág átalakítása csak innováció útján lehetséges. Jelenleg az innovációs életciklus durván 20 év a légiforgalmi irányításban. A jövőben sokkal gyorsabban kell eljutnunk a problémától a megoldásig. Rengeteg jó ötlet születik az egységes európai égbolt K+F koordináló szervezete, a SESAR JU égisze alatt. Társaságunk tucatnyi kezdeményezésben vállalt és vállal aktív szerepet.
Létfontosságú, hogy a K+F során validált ötletek minél gyorsabban jussanak át az indusztrializációs folyamaton, és álljanak operatív alkalmazásba. A technológiagyártók és a léginavigációs szolgáltatók szoros együttműködése elengedhetetlen.
A HungaroControl már jó ideje élen jár az új megoldások bevezetésében. Sokszor mondják nekem külföldi kollégák, hogy a HungaroControl innovatív szervezet. Igyekszem kijavítani őket: az emberek innovatívak, nem a szervezet.
Ezért bátorítom rendszeresen a kollégáimat arra, hogy használják a kreativitásukat, ne féljenek, nem fog elfogyni! Minél többet használják, annál több marad!
Van mód arra, hogy jobban csináljuk. Találjátok meg!