Kun Zsuzsanna

Kun Zsuzsanna

a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció 2024 című kiadványban megjelent írása:

A jövő innovatív emberét kínáljuk az ökoszisztémának

Az üzleti élet és a technológia folyamatosan fejlődő terepén vezetőként kulcsfontosságú, hogy mindig egy lépéssel a többiek előtt járjunk. Egy olyan világban, amelyet egyre inkább a gépi intelligencia és az automatizáció határoz meg, nem szabad szem elől tévesztenünk leghatékonyabb eszközünket: az embereinket.
Ezért olyan vállalati kultúrát kell ápolnunk, amely magában foglalja a folyamatos tanulást, a kreativitást és az emberi potenciál erejét. Olyan vállalati kultúrát, ami elfogadóbb, ami ösztönzi a munkavállalóinkat arra, hogy mindig a legjobb tudásukat nyújtsák, és ne féljenek hibázni. Itt találjuk meg az igazi szinergiát a technológia és a munkaerő között. Az innováció ugyanis nem technológiai, hanem kulturális kérdés.
A Nemzeti Innovációs Ügynökségben (NIÜ) mi ezt pontosan látjuk, és arra fókuszálunk, hogy az innováció változó természetéhez igazodva dinamizáljuk az innovációs ökoszisztémát. Platformot teremtünk az innovátorok számára a kapcsolatteremtésre, az együttműködésre és szakértőinkre támaszkodva a piaci sikerek hatékonyabb kiaknázására. Több magánszemélyt és vállalkozást szeretnénk ösztönözni az innovációra, és csatlakoztatni összekapcsolt hálózatunkhoz. Arra törekszünk, hogy szervezetünket az innovációt előmozdító információs és támogatási központtá tegyük.
Kiemelt feladatunk a kultúrafejlesztés, vagyis az innovációs gondolkodás terjesztése. Ez az egész társadalom felé tett vállalásunk, a középiskolások ötleteitől az érett vállalatok támogatásán keresztül egészen a vállalkozói környezet innovációra nyitott gondolkodásmódjának elősegítéséig. Külön figyelmet szentelünk az egyetemeinknek, az ott található technológiai transzfer irodákon keresztül elérhető tudás gazdagságának. Az ezekkel az intézményekkel való szoros együttműködés és a hatékony támogatás megteremtésével kihasználhatjuk az élvonalbeli kutatást és a feltörekvő technológiákat az ország egésze számára.
Elmondhatjuk, hogy a NIÜ maga is aktív felsőoktatási szereplővé vált: az egyetemi tárgyként felvehető Hungarian Startup University Programunk (HSUP) célja a hazai egyetemisták megismertetése az innovációval, a modern vállalkozói ismeretekkel és a startupok működésével. A HSUP online oktatási platformon az elmúlt három évben közel tízezer hallgató dolgozhatott saját és társai innovatív ötletén, workshopokon, mentorok segítségével és céges partnerek bevonásával.
A legfontosabb a HSUP-ban azonban nem maga az ötlet, hanem azok a vállalkozásra kész, nagy tudású fiatalok, akik – a programot elvégezve – tapasztalatból tudják, mi az innováció, és akikből a vállalkozások és az egész ország profitálni fog.
Mi tehát a NIÜ értékajánlata az ökoszisztéma számára? Olyan platformot teremtünk, amely igyekszik mindent megadni, ami az innovációs ökoszisztéma virágzásához kell: adatot, információt, kapcsolatrendszert, szaktudást, digitális technológiát. De mindenekelőtt embert. A jövő innovatív emberét.