Szalai Piroska

Szalai Piroska

munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa

100 Magyar Energia és Klíma Innováció

A 100 Magyar Energia és Klíma Innováció 2024 című kiadványban megjelent írása:

A talentumok és az együttműködés

A magyar talentumra büszkék vagyunk. Azt tartjuk magunkról, hogy minden problémára találunk megoldást, s a külföldiektől is azt halljuk, hogy nálunk sok értékes innováció születik.
Köztudott, hogy magyar találmány többek között a napjainkban már alapvitaminná vált C-vitamin, a nyomelempótlásban legtöbbet használt Béres csepp, vagy a világon a legtöbb példányban eladott játék, a Rubik kocka. De a telefonközpont, a hologram, a napenergiát használó passzív ház, a számítógép vagy az mRNS vakcina is magyar innovátorok alkotásai.
A vállalkozásaink közül ma is sokan komoly fejlesztéseket valósítanak meg. Nem véletlen, hogy hosszú évek óta tartjuk előkelő helyezésünket mind a gyors növekedésű vállalkozások arányát, mind a csúcstechnológiai iparban és a tudásintenzív szolgáltatások területén dolgozók arányát vizsgáló országrangsorokban.
A kkv-k világában az üzleti innováció legaktívabb szereplői a startupok. Ők olyan nemrég alakult, többnyire mikrovállalkozások, akik nagy növekedési potenciállal bírnak és már az alakulásukkor a távolabbi, sokszor a külföldi piacok felé is indulnak. 2019-ben egy 30 ország 80 városát vizsgáló brit felmérés megállapította, hogy Budapest a startupok számára a legjobb város egész Európában. Ma is igaz lehet ez vajon?
Használjuk-e a legújabb magyar fejlesztéseket?
Azt mondják, ott tudnak csak jelentős, akár világraszóló fejlesztések megszületni, ahol a lokális ökoszisztéma erős, támogató. Erős lokális ökoszisztémához a startupok mellett a következő ötféle szereplő szoros együttműködésére van szükség:
• az üzleti angyalokra, befektetőkre, hitelt és egyéb pénzügyi szolgáltatást nyújtókra, akik a pénzügyi hátteret biztosítják,
• az egyetemekre, akik a tudás megszerzését, a kutatást, a validációt támogatják,
• a nagyvállalatokra, amelyek szintén a validációban, illetve a referenciák megszerzésében segítenek,
• a hagyományos kkv-kra, akik potenciális partnerek lehetnek,
• s nem szabad elfeledkeznünk az innovációt támogató közigazgatásról lokális és állami szinten, amely a szabályozói környezet kialakításával támogathatja az erős lokális ökoszisztéma létrejöttét, és kapcsolódási lehetőségeket is teremthet az ökoszisztéma tagjai számára.
Bármelyik sapkát viseljük, érdemes időről-időre végiggondolni, mit tehetünk még, illetve mit tehetnénk jobban azért, hogy Magyarország és a régió tényleg ki tudjon emelkedni a különleges magyar talentum segítségével.

100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadványban megjelent írása:

Budapest: a startupok és az innováció otthona

Az üzleti innovációban aktív kkv-k közül a legjelentősebbek a startupok. Egy vállalkozást akkor tekintünk ezen a téren aktívnak, ha a vizsgálatot megelőző 12 hónapban terméket/szolgáltatást, technológiát, értékesítési rendszert vagy szervezetet fejlesztett.

Budapesten a közszféra mellett nagyszámú szakmai szervezet és magángazdasági szereplő támogatja a vállalkozásokat. Ahhoz, hogy a város méretéből adódó előnyöket hatékonyan ki tudjuk használni, a szigetszerű megoldások összekapcsolására és a szinergiák erősítésére van szükség.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) fontos szerepet vállal e platformépítő munkában. Célunk, hogy a magyar vállalatok minél többen bekapcsolódjanak az ökoszisztémába. Tavaly ezért szerveztük meg a Magyarországi Startup Europe Díj versenyét 19 kategóriában, s ezért is tartunk évente Startupok Éjszakáját, ahol legutóbb már 110 kiállítónk volt 14 országból, köztük 80 startup.

Külföldön akárhol jelenünk meg, a startupjaink mindenhonnan hoznak haza megbízásokat. Dublin kerekesszékes járdatérképét és a bécsi Wien Energie applikációját is magyar startup készíti, és várhatóan magyar okos hotel applikációval nyit rövidesen több portugál szálloda is.

2015 óta 12 ország 19 városában 175 budapesti startupnak adtuk meg a lehetőséget a bemutatkozásra, nemzetközi piacra jutásra. A versenyeinken több mint 400 piacon lévő, vagy legalább prototípussal rendelkező startup vett már részt. Pekingtől Dublinig számos városból érkeznek folyamatosan szakmai delegációk a jó gyakorlataink megismerésére. Ma már szerencsére nem arról kell gondolkodni, hogyan kerüljünk fel, hanem hogy Budapest fent is maradjon a startup térképen!

7 fontos tény Budapestről

  1. Budapest az agglomerációval együtt a 14. legnagyobb város az Európai Unióban. A 20 legnagyobb között mi vagyunk az egyedüliek Közép-Európából, se Bécs, se Prága, se Varsó nem szerepel ezen a listán.
  2. A fővárosban 446 ezer vállalkozást regisztráltak, közülük 198 ezer működött, s 119 ezer budapesti lakos önfoglalkoztató vállalkozóként dolgozott bennük.
  3. A fővárosi működő vállalkozások 30 százaléka szakmai tudományos, műszaki szolgáltató szektorban tevékenykedik.
  4. Budapest termelte meg a magyar infokommunikációs szektor GDP-jének 73,2 százalékát.
  5. Az Európai Unió régiói közül Budapesten a második legnagyobb, 10,2 százalék volt a foglalkoztatottak között a csúcstechnológiai iparban és a tudásintenzív szolgáltatásokban dolgozók aránya, csupán Oxford előzött meg bennünket.
  6. A közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Budapesten az európai átlaghoz képest is magas.
  7. Budapesten a K+F ráfordítások a GDP 2,53 százalékát tették ki, míg az országos átlag 1,53 százalék, azaz vidéken ez az arány csupán 0,96 százalék. Budapesten az arány 2010-ben még 1,8 százalék volt.

 

Budapest jó hely a világban

  1. Brit elemzők szerint Európa 30 országának 80 városa közül Nagy-Britanniából a brexit hatására költözni kívánó startupok számára a legjobb város Budapest.
  2. A Cities Today szerint a világ 100 leginnovatívabb városának egyike vagyunk.
  3. A BVK 2018-ban elnyerte Budapestnek az Európai Bizottság által alapított Startup Europe Díj startupok számára legjobb közigazgatásnak járó kategóriáját. Az értékelésben kiemelték a BVK vállalkozói kompetenciákat fejlesztő, a nemzetközi know-how-k megosztását, valamint a startupok tőkevonzó képességének javítását célzó tevékenységeit.