Umenhoffer Péter

Umenhoffer Péter

az AXIÁL Kft. marketingigazgatója

100 magyar agrár innováció 2022

A 100 magyar agrár innováció 2022 című kiadványban megjelent írása:

Az innováció a kulcs!

Az agrárium ma az egyik legdinamikusabban fejlődő zászlóshajó a fejlesztések tengerén. Amikor arról van szó, hogy törekednünk kell a környezetünk megóvására, a káros anyagok, növényvédő szerek kibocsátásának csökkentésére, akkor továbbra is az innováció a kulcs!

Ezeknek a törekvéseknek a megoldásában elengedhetetlenek azok a fejlesztések melyek akár csak egy ötlet segítségével is jobbá teszik a környezetünket. Legyen szó a gyomírtás mechanikai úton történő megoldásáról, talajvízháztartás javításáról vagy a tápanyag-utánpótlás terv szerinti, helyspecifikus kijuttatásáról. Ez utóbbihoz pedig már űrtechnológia és modern jelkorrekciós rendszerek szükségesek, amelyek az elmúlt években ugrásszerűen fejlődtek Magyarországon! A fejlesztések nemcsak a munkát, de a környezetvédelmet is nagyban segítik!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének adatait idézve az is elmondható, hogy a magyar gazdák egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközökre. Ezt mutatja, hogy a magyarországi mezőgazdaságigép-beruházások nominális értéke 230 milliárd forintot tett ki 2021-ben, szemben a 2020-as 184 milliárd forinttal. Ez több mint 20 százalékos növekedést jelent. A teljes járműpiacot nézve ez kiemelkedő eredmény, hiszen az új személyautók magyarországi piaca például a múlt évben közel öt százalékkal csökkent, elsősorban az ellátási problémák, köztük a chiphiány miatt.

A magyar gazdaság különböző szektorait érintő munkaerőhiány az agráriumban is jelentkezik. A korszerű gépek, eszközök fejlesztése egyre fontosabbá válik a szűk mezőgazdasági időablakok miatt, amikor optimálisan tudunk gazdálkodni, de ezeknek a kezeléséhez szakemberekre van szükség. A mezőgazdaságban ma már sokszor a táblagépről szoftveresen irányítható, önmagukat kormányzó, majdnem teljesen automatizált gépek működnek. Az agrárgépészek számára pedig a mezőgazdasági vállalkozások hosszú távú karrierlehetőséget és versenyképes fizetést kínálnak. Mi az AXIÁL Kft. vezetésével folyamatosan törekszünk oktatási, edukatív programokat működtetni annak érdekében, hogy a jövőben minél többen válasszák ezt a pályát, és további ötletekkel legyenek az agrárium javára.

Ennek a kiadványnak a célja bemutatni az új agrárinnovációkat. De ezeknek a legfontosabb alappillére az utánpótlás-nevelés, és ezt nem szabad elfelednünk! A magyar agrárium az elmúlt évszázadokban gigászi mennyiségű agrárinnovációval állt elő, és ez a fejlődés a mai napig nem állt meg, ahogy itt is láthatjuk! Hiszem, hogy közösen, egyre hatékonyabb oktatással további sikereket tudunk elérni a magyar agrárinnovációk tengerén!